Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy kis ismertető a fanfictionról!

A fanfic a fan fiction rövidítése: olyan, rajongók által írt történetek, amelyek tévés, mozifilmes, képregényes, könyvbeli vagy bárhonnan máshonnan származó szereplőkről szólnak.

Gondolkoztál már azon valaha, mi történhetett a főcím előtt, vagy mi következhet a "VÉGE" felirat után? Esetleg mi lett volna, ha a történet adott pontján egy szereplő másképp dönt, és máshogyan alakul a a végkifejlet? Én már igen, és ezért szeretek ilyen történeteket olvasni. Mert - bár én nem tettem - vannak, akik tollat ragadtak, hogy megörökítsék fantáziájuk eredményét.

A fan fiction nem az internet elterjedésével született és virágzott fel, de ez tette elérhetővé mindenki számára. Már évekkel azelőtt, hogy mindenkinek gyors számítógépei lettek volna, vagy a hálón szörfözött volna, a fanfic kézről kézre terjedt.

Miért is annyira népszerű a fanfic? Vonzerejének egyik része, hogy olyan dolgokat mutat be, amik nem történtek meg, sosem történnének meg, vagy megtörténhettek, de nem láttuk-olvastuk. Minden rajongó elképzel olyan jeleneteket és dialógusokat, amiket szívesen látna. Ha rajongók összegyűlnek, elvitatkozhatnak azon, hogy mi történne, ha Buffy találkozna a Hegylakóval. Garantálom, hogy bármely sorozathoz, filmhez vagy könyvhöz kapcsolódóan, amit csak el tudsz képzelni, van fanfic valahol, a Star Trek-től a Csillagok háborújáig, a Szupercsapattól az Earth 2-ig.

Szóval miért is csinálják ezt az emberek? Nem kapnak érte pénzt. Nem csinálhatsz pénzt fanfic írásból, mert nincs engedélyed, hogy felhasználd az adott karaktereket. Elméletben a fanfic írók csak kedvtelésből írnak. Néhány fanfic író kezdő hivatásos író, akik gyakorlásra használják ezt. Ugyanakkor más íróknak nem vágyuk vagy szándékuk, hogy az írásból éljenek meg.

A fanfic jó része a nagy "mi lenne, ha" kérdésből ered, megfűszerezve némi kemény pornóval, amiről az internet amúgy is híres. Ilyet ezen az oldalon nem találsz. Sem részletesen leírt szexet, sem homoszexuális irányultságú történetet nem fordítok. Garantálom, hogy akár a nagymamád is nyugodt szívvel és pirulás nélkül elolvashatja bármelyik történetet, feltéve, ha szereti az adott könyvet, filmet, sorozatot.

Ha eddig még nem tudtad, mit jelent, az alábbiakban megismerheted néhány rövidítés jelentését, amelyeket az amerikai filmiparban használnak elsősorban.

Azért, remélem érthető...

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.